Majskorv?

Jag har under senaste tiden fått en stor kärlek för fetaost, jisses. Undrar hur jag klarat mig utan det fram till nu. Det smakar faktiskt otroligt gott och gör sig sådär bra till maten. Smälter i munnen och njutningen blir optimal. Svida om  till ett par shorts, öppna fönstret för lite frisk luft, få en puss från en du tycker om  och smaska i dig lite fetaost, det resulterar i sommarkänsla, oh ja ! Fast sommar är inte här ännu så bara onödigt att leta efter de dära somriga känslorna nu, få vänta ett litet tag till.
Mera mat, majs. Kvällen bjuder på majskolvar, inget som trillar in i någon vardagsrutin att äta majskolvar vill jag påstå. Fast det är nu fast beslutat att det ikväll skall inmundigas men en klick smör och ett litet lager salt. Sedan har vi det här med ordet majskolv, när jag var liten trodde jag innerligt att det hette majskorv, vilket givetvis är mer logist. Majsen gör sig bra i ordet det ju faktiskt majs, men så har vi andra halvan av ordet, själva kolven/korven. En kolv ligger inte ens nära varken i hur den ser ut, konsistens, i vilket sammanhang man använder den. Se istället på korven, som emot många odds trots allt är ganska lik i form, konsistensen går väl diskutera men betydligt mer lik än kolv-konsistens, samt att korven brukas i förtäringssammanshang. Korven vinner mot kolven i samtliga grenar, 0-3 till korven som presterar bra på bortaplan, starkt jobbat.

Här är en bild som jag tycker ni ska se på och tänka igenom noga, för mig
är det ena mer rätt än det andra så får se om det kommer bli något
revolutionerande namnbyte inom någon närmare framtid.


Dagens fakta
-
GB-glass del 2
60-talet.
1965 ser GB-gubben dagens ljus. Tanken var att han främst skulle pryda emballaget
till glassen Pajaspinnen. Ingen hade nog räknat med att denna lilla pajas
skulle bli den superkändis han senare blev.

70-talet.
Det nya fryslagret står färdigbyggt vid Taljasjön intill Flen.
1971 finns där då plats för 5000 pallar glass.
80-talet. 1982 lanseras Lakritspucken och den blir vår, dittills, största succé och slår alla tidigare försäljningsrekord.


1986
-
Penninglotteriet lanserar skraplotten Triss
- Europe slår igenom med "The final countdown"


På återseende kära vänner

Underfund - lösningen

Jag satt efter att ha haft en diskussion med mig själv om ordet underfund, och läste Sylvias blogg.
HÖR OCH HÄPNA den lilla rackarn har använt ordet senast tidigt idag, imorse !? Hon har helt säkert gjort massa efterfoskningar och löst hela, att komma underfund med ordet underfund problemet. Om hon lägger tid på det så visst, jag anser fortfarande att det inte riktigt hör hemma i det skrivade språkets språk. Jag har kommit underfund med att det bara hör hemma i muntliga sammanhang !

Dagens fakta
-
Jag hänvisar er till dagens tidigare inlägg


På återseende kära vänner

Underfund (?)

Nu när jag skriver här så kommer jag skriva "jag har kommit fram till att" fast jag först tänkte skriva "jag har kommit underfund med att". Detta ordet underfund, det är nog inget ord som någonsin hamnat på papper för det är svårt att skriva och passar inte i sammanhang alls lika bra som när man slänger in det i en muntlig mening. När jag satt här och skulle skriva så kändes allt väldigt bra inne i mitt huvud tills jag kom till själva utförandet av att faktiskt placera mina tankar här. Det gick rätt i stöpet ärligt talat, jag blev förvirrad kom av mig och fick fråga Sylvia om hjälp. Som tur är hon mer begåvad än mig och kunde lösa min lite prekära situation.
Åter igen till mitt val av mening.
Jag har kommit fram till att (inte underfund med att) jag kan välja att ta upp väldigt irrelevanta ämnen här om såvitt mig själv och som den fakta jag väljer att sätta in i min fakta-spalt. Vad detta beror på är nog mitt sätt att tänka, jag i frågasätter ofta oväsentliga ting, är nyfiken på sådant som många kanske inte skulle ägna så mycket tid på. Egentligen har jag ofta inte alltid så mycket att skriva här, inte om mig själv men om allt genialt som far runt i mitt huvud. Det är kanske mest en ursäkt för att kunna söka efter onödig fakta runt om på internet för att sedan vidareförmedla den här. Fast de tankar som jag har, har ofta en liten dos av något fantastiskt, otroligt, vidunderligt, absurt, sagolikt, vackert, fabulöst, mirakulöst, fenomenalt, omåttligt, enormt och det kan bara vara en mer bra än dålig tanke.

Dagens fakta
-

GB-glass del 1
40-talet. GB bildas 1942 när mjölkcentralen tillsammans med Choklad-Thule köper in
Alaskaglass. Det nya företaget få namnet Glace-Bolaget AB. Nettoomsättningnen
första året är 825 000 kr.
50-talet. Genombrottet för glassen i Sverige sker under den varma sommaren 1955.
Glasstillverkningen ökar med 50% men den räcker ändå inte till, två miljoner
glassar måste importeras från Danmark. 1957 invigs Skandinaviens största
glassfabrik i Flen. Det gamla nedlagda mejeriet är nu ombyggt till en modern glassfabrik.


Årtalen på affischerna från vänster

1967 - Vad hände mer 1967?
-
GB lanserar två nya glassar: Snövitpinne och Regnbågspinne
- Den 3 september byter Sverige sida - högertrafiken införs.
- Kaknästornet invigs i Stoockholm

1973 - Vad hände mer 1973?
- Barnen får en ny favorit, en stor stark björn. Första numret av Bamse kommer ut.
- Bankpersonal tas som gisslan av rånare vid det s.k. "Norrmalmstorgdramat"
- IB- affären rullas upp, och en av de som är med och avslöjar är Jan Guillou - anhålls för spioneri.

1975 - Vad hände mer 1975?
- Sverige vinner för första gången Davis Cup, mannen bakom det hela heter Björn Borg.
- "Gökboet" berör och "Hajen" skrämmer oss på biograferna.

1985 - Vad hände mer 1985?
- Café au lait blir en stor succé på caféer och restauranger och vi svenskar känner oss lite mer internationella.
- CD-ROM är det nya inom datatekniken.


På återseende kära vänner

Diverse dagar

Idag berättade de på radion att det var någon form av en nationell fågeltecknar dag. Jag är inte helt övertygad om att allt som sägs i radio är sant. Läser jag däremot något, då är min kritiska sida som borta. Däremot det man läser är sant det har jag till och med läst i en bok att det är så, tro det eller ej. Hur som helst blev jag fascinerad av den lilla plutten som fick idéen, även om det mest anses som påhit. Jag valde att göra en insatt och måla en fågel i hopp om att kanske åtminstone ett litet tiotal människor till ska göra det idag. För om då alla dessa människor i sin tur får några tiotals människor att göra det samma så blir snart ökningen exponensiell och snart målar alla världens människor som har tillgång till pappar, penna eller en dator fågar. Vilken mysig värld, inte sant?
Min lilla fågelteckning.


Jag sökte runt lite på internet och försökte finna någon om denna dag som verkade näst intill obefintlig, men istället fann jag lite andra dagar som firas mer eller mindre hos vissa. Då det idag 8/4 är Romernas nationaldag, så jag tycker vi alla skänker romerna en tanke. Jag vet att det finns folk som inte gillar romer, samt en folk som gör det. Då ni som inte giller romer, skänk dom en tanke idag, och ogilla dom restrerande 364 dagarna på året.

Mer kuriosa från mitt liv, ikväll blir det bowling.



Dagens fakta
-
Dödsplan stressade amerikanska soldater
När tio amerikanska soldater i början av
1960-talet gick ombord på ett plan vid militärbasen
Fort Hunter Liggett i Kali fornien
kunde ingen ana vilken mardröm som väntade
dem: På 1.500 meters höjd krängde
planet kraftigt och började störta mot marken.
Piloten slog larm över högtalaranläggningen
och meddelade att han skulle försöka
nödlanda. Medan paniken spred sig
bland soldaterna fick de livförsäkringsblanketter
som de skulle fylla i.

Del av simpelt experiment
Enligt ordern, men på gränsen till nervsammanbrott,
började soldaterna fylla i sina
papper. När siste man hade skrivit under
kom ett meddelande från cockpit: ”Vi störtar
inte, det var bara på skoj, grabbar.”
Intet ont anande hade soldaterna varit
försökskaniner i ett experiment som skulle
bevisa att hjärnan inte fungerar opti malt
under svår stress. Och mycket riktigt gjorde
kontrollgruppen på marken betydligt
färre misstag på sina blanketter än de soldater
som trodde att deras sista stund var
kommen.


På återseende kära vänner

Lite nederbörd är väl bara mysigt

Jag la mig själv inom jobbchangern montör, mer specificerat fiber också. Jag tänker välja att bredda yrkesgruppen en smula idag. Tack vare regnet kände jag mig mer som någon form av trög badvakt som glömt att byta om till arbetskläder, eller ja badshorts. Rätt mest blött, regn anses ibland vara ivägen från min sida.
Att flytta till en plats som Bergen, det är ostrategiskt om man inte är väldigt glad i dåligt väder och att bli sådär onödigt blöt. Kanske det kan jämnföras lite med barn som är ute och leker i regn. Hurra, mega super duper kul i början tänker dom när dom skuttar runt i de största vattenpölarna innanför den dära föräldra-radien som inte får gå utanför. Barn är kanske också lite ostrategiska när dom ger sig på de där stora pölarna och med en gång och blir blöta, lite mer blöta än planerat. Blött blir sedan kallt och är man liten och fryser och inte får gå in för de äldre som bestämmer då kan man börja gråta i hopp om att man ska få som man vill. Lyckas ibland bra för vissa ibland mindre bra för andra. Nu när jag skrivit ser jag att det kanske inte var någon av de bättre jämförelserna jag gjort. Aja, bara att beklaga och hoppas på att Bergen bryter en dålig trend och låter solen titta fram lite imorn istället !
Så då för er som inte snappat upp den lilla faktan att Bergen råkar vara en sån där härligt regnig stad så, snappa upp det nu. Den påstås vara en av Europas allra regnigaste städer, om ni förlitar er på wikipedia. Det gör jag, för jag har sett hur lagom ofta det regnar här.

Dagens fakta
-
Dum brottsling
Dennis Newton stod 1985 inför rätta för ett rån i Oklahoma City.
Åklagarbiträdet Larry Jones bad ett av vittnena att peka ut förövaren. När hon
pekade ut Newton, reste han sig och skrek: "Jag borde fanimej ha skjutit skallen av dig!"
Efter ett ögonblicks förbluffande tystnad tillade han: "Om det hade varit jag
som var där." Juryn dömde Jones till ett trettioårigt fängelsestraff.

På återseende kära vänner

Fritiden smyger sig på och en extra stund över till detta

Tiden springer iväg, klockan tickar och tiden i Norge lider sakta men säkert mot sitt slut. För er nyfikna där ute så är nuvanraden prognosen följande. Jag (Sebastian) befinner mig på okänd ort i Norge, jobbandes som fibermontör kanske vi kan kalla det utan att bli oense. Vi bor i en två, ganska liten två och den blir inte större av att vi är fyra stycken som går runt och grisar ner här. I den ena ring hörnan i lägenheten bor Oscar tillsammans med Erik, de som sliter efter att få det till med konternuerligt jobbande. I den andra ring hörnan där bor jag själv tillsammans med det kvinnliga sällskapet Sylvia. Saker och ting här börjar bli rutiner, vanor och ganska uttjatat. En liten miljöomväxlig i form av ett annat land, annat språk och lite ledig skulle vara skönt. Det nalkas semester i slutet på juni för min del så biter ihop och håller ut.

Folket som varit besökare här tidigare är bekanta med min avslutande lista på diverse orelevanta saker, nu kanske den inte kommer vara med varje gång med då kan det istället bli en liten fakta text om vad nu världen har att erbjuda. Antingen lite orelevant fakta eller en lista i värsta fall båda delarna. Ibland kan man känna att man inte orkar läsa då det står mycket text i vissa inlägg, ta då inte denna fakta som jag börjat flärpa in på sina ställen så seriöst, bara skit i den, den har oftast inte så mycket att säga. Är mest för er som hamnar här för det att ni har för mycket fritid och inget att göra. Så om det jag skriver inte intresserar er kanske faktan i fråga gör det. Vi sätter väl igång nu direkt med ett stycke fakta och skippar listan idag.

Dagens fakta
-
Elefant fick en överdos av LSD
VAD HÄNDER MED EN ELEFANT som får en dos
LSD? Den frågan försökte en grupp forskare
från Oklahoma få svar på i augusti år 1962.
Elefanthannen Tusko från Lincoln Park Zoo
fick 297 milligram LSD injicerat i baken – en
dos 3.000 gånger större än vad som krävs
för att en människa ska få en syratripp.
Strax därefter for Tusko trumpetande runt
i sin hage i ett par minuter innan han föll
omkull med ett brak. Ett desperat försök
att återuppliva elefanten misslyckades, och
efter en timme dödförklarades djuret.
Fyra månader senare beskrev forskarlaget
försöket i den erkända amerikanska
vetenskapliga tidsskriften Science. Här drog
de bland annat slutsatsen att: ”Det ser ut
som om elefanter är extra känsliga för verkningarna
av LSD.”


På återseende kära vänner

RSS 2.0