Sommaren är kort

Idag befann jag mig på jobbet kl 08.00 som vanligt, eftersom jag vanligtvis börjar då. Väl på jobb trodde jag att jag skulle träffa de två av mina kollegor som ännu inte gått på semester, vilket visade sig vara dumt att förvänta sig. Det visade sig bara vara jag på jobb med andra ord. Den ena var ledig idag eftersom han fortfarande var på besök i sina hemtrakter, och den andra hade tydligen börjat sin semester idag.

En dag som var många andra lik, klättrandes i stolpar medans regnet föll ner från den mer eller mindre grå himlen. Tankarna börjar snurra i mitt huvud, efter att jag hörde Tomas Ledin på radion. Han sjunger om att sommaren är kort och att det mesta regnar bort. Detta sjunger han som svensk, då det inte riktigt känns som han är införstådd med vad det menas när en sommar regnar bort. Han är uppvuxen i Sandviken inte så långt från Gävle där har de i runda slängar 600 mm regn/år. Inte funnit fram när han flyttade till Stockholm men där regnar det i snitt mindre än i Sandviken. Så han flyttade med andra ord till det bättre, och skrev denna låt 1982 (den släpptes 1982, han skrev den nog inte allt för mycket innan han släppte den), och då vet jag inte vart han bodde. Vet heller inte om den sommaren faktiskt regnade bort, eller vart han befann sig då. Jag anser dock att han borde veta att den som oftast inte regnar bort och inte heller är särskilt kort. Sommaren i Sverige i mina ögon är mer eller mindre fantastisk ! Jag kan också ha fel då jag kanske inte upplevt en sommar som faktiskt inte regnar bort, kanske sommaren i Sverige gör det om man jämnför med en plats där det inte regnar alls. Jag hur som helst, drar i alla fall slutsatsen att han bara skrev en låt som inte är baserad på egna erfarnheter, möjligtvis en eller några få engångsföreteelser. Då jag helt utan grund, tar mer eller mindre för givet att han var i Sverige och utgår från svensk sommar.
Jag har inte diskuterat detta personligen med Tomas så jag vet inget, enbart egna spekulationer och funderingar.



Tomas framträder i ett härligt sommarväder, tar även här förgivet att han sjöng "sommaren är kort" i solen.


På återseende

Midsommar i Norge

I Norge firas ingen midsommar. Då får man helt enkelt lösa det på bästa möjliga sätt. Norskt folk vet inte vad det går i att fira midsommar så då får vi samla ihop de som vet vad det går i. Det resulterar i tre svenskar. Så ska det fixas med allt som hör till, för att få stämmningen maximal. Inhandla allt, papptallrikar, plastmuggar, sill, färskpotatis, gräddfil, nubbar och mycket mer. Så ska man givetvis ha kransar och midsommarstång, och alla dessa Bosse Larsson låtar, så att man sedan kan dansa runt den välklädda stången. Vi får nog säga att vi tre svenskar som samlades denna afton fick en rejäl dos midsommar och allt som hör till.

Att lägga upp filmer är inget man bara gör utan lite problem på vägen, ska alltid krångla lite. Så hamna inget på youtube denna kväll. Här funkar det mindre bra att lägga upp så hänvisar er därför till filmklippet som hamnade på facebook.

http://www.facebook.com/video/video.php?v=10150232361242671


På återseende

Tillbaka.

Den senaste tiden har jag hunnit reflektera över mycket, väldigt mycket. Säkerligen glömt minst hälften. Det regnar i Bergen, ofta ett återkommande ämne. Man är inte mer än människa och kan därför inte påverka vädret speciellt mycket mer än att klä sig därefter. Fast som människa har man möjligheten att förflytta sig, för mig blev tanken Californien. Där tror vissa (jag) att det inte regnar, den drömmen blev tyvärr inte långlivad då S berätta för mig att tyvärr så regnar det även där. Blev istället rekommenderad att åka till Arizona eller Nevada vilket inte kändes lika kul. Var inställd på Californien, så åker säkert dit en dag trots regnet.
Så dyker fler tankar upp. Varför vara där det inte regnar när man kan vara där det regnar istället. Finns en del luckor med extra tid här för min del, då jag spontat sökte lite på nätet och fann ut följande.

- Östergötland har ca 500 mm regn/år - Växt upp där, lagom regnmägnd.
- Bergen har ca 2200 mm regn/år - Bott där ca 1½ år, för mycket regn.
Så har vi världens näst mest regniga stad, omkring 100 000 invånare och ligger i Indien 1300 m ö h.
- Cherrapunji har ca 11 500 mm regn/år - Aldrig besökt, antagligen för mycket regn men värt att pröva.

Cherrapunji, varför inte åka dit och se hur folket där har det, så får man lite perspektiv på regn och tycker kanske inte Bergen är så illa trots allt. Värt att värderas.

 

Det nalkas även semester för min del, vilket känns ofattligt skönt. Fast har svårt att se semestern då jag mest ser de arbetsdagar jag har kvar innan jag faktiskt har nått den så kallade friheten.

Datumet vi talar om är 30e juni, då bär det av mot Sverige, flyg sedan tåg och anländer i Linköping framåt eftermiddagen. Då börjar en sommar som kommer bestå av en bil med ett bagage i och därefter glida dit folk önskar.

Bra lockbete om ni vill ha mig på besök är:


- Dagtid: Kaffe, bad, glass (om väder tillåter)

- Kvällstid: Bra väder, grillning, pilsner, sovplats

 

Så ska jag avsluta med att förvarnar samtliga ! Jag har köpt en ny mobil, den grymmaste av de grymma. Vilket kommer innebära viss briljans och nöjdhet från min sida. Jag har trots allt en värsting.

 

På återseende

 

 


RSS 2.0